Wat zijn Exorfinen?
Exorfinen zijn eiwitachtige stoffen die in gluten, zuivel, soja en spinazie zitten. Exorfinen hebben een morfineachtige werking op het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan het eten van brood, het vult en smaakt vaak naar meer.
In een gezond lichaam worden exorfinen afgebroken en geneutraliseerd door een enzym in de dunne darm. Dit enzym heet DPP-IV (Dipeptidylpeptidase IV). Als er onvoldoende exorfinen worden afgebroken, of er teveel in je lichaam terecht komt, nemen ze de plaats van endorfinen in.
Endorfine is onder andere pijnstillend, het ondersteund je immuunsysteem, het zorgt voor wondheling en geeft je een goed gevoel en verlaagd je hartslag en je bloeddruk.
Als exorfinen de plaats innemen van endorfinen in je lichaam, wordt de communicatie tussen je hersenen en organen verstoord. Dit kan flinke gevolgen hebben voor de gezondheid. Alle processen in je organen en lichaam zijn hier namelijk van afhankelijk.
‘Een teveel aan exorfinen verstoord de communicatie tussen hersenen en organen’
Een exorfinevrij dieet kan verlichting geven en je klachten doen verminderen.
Bij dit dieet laat je Gluten, Zuivel, Soja en Spinazie achterwege. Het nadeel van veel van ons hedendaagse voedsel is dat deze veel van deze voedingsstoffen bevatten. Starten met het dieet is dan ook niet eenvoudig.
Lees hier meer over de klachten die een exorfine belasting kan veroorzaken of ga naar de pagina met meer informatie voor uitgebreide informatie over de invloed van exorfine en voeding op je lichaam en meer informatie over het exorfinevrije dieet.
Volg ons via instagram: instagram/exorfinevrij_eten